Gimana Metode Buat Aku Memilah Perlengkapan Bantu Dengar Cocok Buat Anak Aku?

Salam sejahtera doktor. Baru- baru ini anak aku mengalami memiliki permasalahan rungu. Ianya dikesan kerana anak aku kurang responsif serta lelet bercakap berbanding kakak serta abangnya yang lain saat sebelum ini. Aku sangat gelisah menimpa anak aku serta mau ia membengkak semacam anak- anak biasa. Aku terdapat membaca menimpa perlengkapan bantu dengar serta doktor pula terdapat mencadangkan perlengkapan ini. Namun, bolehkah doktor menerangkan serba sedikit menimpa perlengkapan ini serta gimana ianya berperan?

Salam sejahtera. Terima kasih atas soalan yang diajukan. Semacam stetoskop yang memantapkan lagi bunyi jantung yang lama- lama untuk menolong para doktor buat mendengar lebih baik serta perlengkapan bantu penglihatan buat menolong orang rabun memandang dengan lebih jelas, perlengkapan bantu dengar ini berperan dengan membuat suara jadi lebih kokoh sehingga orang yang hadapi permasalahan rungu bisa mendengar lebih jelas. Perihal ini boleh menolong anak kamu belajar berbicara, serta menempuh aktiviti setiap hari dengan lebih baik. Aku hendak menerangkan serba sedikit gimana perlengkapan bantu dengar ini lewat penyusunan postingan di dasar. Diharap ianya boleh berikan sedikit uraian kepada kamu.

Apa Itu Perlengkapan Bantu Dengar? alat bantu dengar di Medan

Perlengkapan dorongan rungu merupakan perlengkapan elektronik kecil yang memakai kuasa bateri serta dipakai di dalam ataupun di balik kuping.

Perlengkapan ini memiliki 3 bahagian asas iaitu mikrofon, penguat audio, serta pembesar suara. Mikrofon berperan menerima suara dari sekitar serta mengganti gelombang suara jadi isyarat elektrik ataupun kod nombor saat sebelum menghantarnya ke penguat audio. Penguat audio kemudiannya tingkatkan kekuatan isyarat serta menghantarnya ke kuping lewat pembesar suara

Tipe Perlengkapan Bantu Dengar Yang Boleh Mengalami Di Pasaran

2 tipe litar elektronik utama yang digunakan oleh perlengkapan bantu dengar berperan iaitu

analog serta digital.

Analog- ianya berperan dengan mengubah gelombang bunyi jadi isyarat elektrik. Perlengkapan bantu dengar analog ini diprogramkan oleh pengeluar mengikut spesifikasi yang disyorkan oleh ahli audiologi. Dengan kata lain, perlengkapan dengar ini dicipta khas mengikut keperluan tiap pengguna. Tidak hanya itu, perlengkapan ini boleh boleh dilaraskan serta diganti mengikut persekitaran rungu yang berbeza semacam di kawasan yang senyap ataupun kawasan yang bising. Litar analog ini boleh digunakan dalam seluruh tipe perlengkapan rungu serta umumnya lebih murah daripada perlengkapan bantu digital.

Digital- litar tipe ini mengubah gelombang bunyi jadi kod berangka, semacam kod binari yang diguna di dalam pc saat sebelum menguatkannya. Oleh kerana kod ini pula menyertakan maklumat tentang nada ataupun kebesaran suara, hingga litar tipe ini bisa diprogramkan secara spesial buat menguatkan sebagian frekuensi berbanding yang lain. Tidak hanya itu ianya pula berikan lebih fleksibiliti kepada audiolog dalam membiasakan perlengkapan bantu dengar dengan keperluan pengguna dan bunyi persekitaran. Perlengkapan bantu ini pula boleh diprogram buat memfokuskan pada suara yang berasal dari arah tertentu. Litar digital ini pula boleh digunakan dalam seluruh tipe perlengkapan rungu.

Tidak hanya itu, ada 3 tipe fizikal perlengkapan bantu dengar iaitu:

Balik kuping/ Behind- the- ear( BTE): Bahagian elektronik terletak di dalam sarung plastik yang terletak di balik kuping. Tipe BTE ini digunakan oleh orang dari seluruh peringkat usia buat kehabisan rungu ringan sampai teruk.

Dalam kuping/ In- the- Ear( ITE): perlengkapan bantu dengar tipe ini masuk seluruhnya ke dalam kuping bahagian luar. Sebagian dorongan ITE bisa jadi memiliki karakteristik bonus tertentu yang dipasang, semacam telecoil. Telecoil merupakan gegelung magnetik kecil yang membolehkan pengguna menerima suara lewat litar perlengkapan bantu rungu, berbanding mikrofon. Ini mempermudah pemakai mendengar perbualan lewat telefon dan mendengar di kemudahan awam yang sudah mengunakan sistem bunyi khas iaitu sistem gelung induksi yang umumnya dipasang di sekolah, lapangan terbang, serta auditorium. Perlengkapan bantu ITE ini boleh digunakan kepada mereka yang memiliki kehabisan rungu ringan sampai teruk. Namun, umumnya dia tidak dipakai oleh anak- anak kerana sarung hendak butuh ditukar senantiasa bersamaan dengan pembesaran kuping anak- anak tersebut.

Perlengkapan bantu dengar dalam saluran ada 2 tipe iaitu in- the- canal( ITC) yang terbuat supaya cocok dengan dimensi serta wujud saluran kuping seorang serta completely- in- canal( CIC) yang terletak seluruhnya di dalam kanal serta nyaris tersembunyi di saluran kuping. Kedua- dua tipe ini digunakan buat kehabisan rungu ringan sampai simpel. Oleh kerana saiznya yang kecil, perlengkapan bantu tipe ini sukar buat diatur ataupun dibuka serta memiliki ruang yang sedikit buat bateri serta peranti bonus, semacam telecoil. Anak- anak ataupun orang yang hadapi kendala rungu yang teruk tidak dianjurkan buat memakai perlengkapan bantu dengar tipe ini kerana energi serta kelantangan yang terhad.

Baca Juga : Panduan Belajar Gitar Pemula

Siapa Yang Membutuhkan Perlengkapan Bantu Dengar?

Permasalahan rungu boleh didefinisikan dalam salah satu daripada 3 tipe berikut:

Konduktif( mengaitkan kuping luar ataupun tengah)

Sensorineural( mengaitkan kuping dalam)

Kombinasi( gabungan keduanya)

Bukan seluruh tipe permasalahan rungu boleh diatasi dengan perlengkapan bantu rungu ini. Selalunya, perlengkapan bantu dengar ini merupakan buat orang yang hadapi kerosakan sensorineural yang mengaitkan kuping bahagian dalam ataupun saraf yang menghubungkan kuping dengan otak. Kerosakan semacam ini boleh berlaku diakibatkan oleh penuaan, terdedah dengan bunyi yang kokoh buat tempoh yang lama, sebagian tipe ubat- ubatan dan penyakit.

Manakala kehabisan rungu konduktif yang mengaitkan permasalahan dengan saluran kuping, gendang kuping, ataupun kuping tengah lebih cocok dirawat dengan operasi ataupun dorongan perubatan lain.

Sekiranya kamu hadapi permasalahan rungu, dianjurkan buat kamu bertemu dengan doktor untuk mengenali punca permasalahan rungu kamu dan memperoleh rawatan yang cocok.

Gimana Buat Memilah Perlengkapan Bantu Dengar Yang Cocok?

Metode buat memilah perlengkapan rungu yang bagus serta cocok buat kamu tergantung pada:

Tipe serta sesi rungu anda- Sekiranya kamu hadapi kendala rungu di kedua kuping kamu, disyorkan buat kamu memakai perlengkapan bantu dengar di kedua belah kuping buat berikan isyarat yang lebih baik kepada otak. Tidak hanya itu, mendengar dari kedua belah kuping bisa menolong menguasai pertuturan serta mencari posisi asal

Harga- Harga perlengkapan rungu kuping di Malaysia boleh mencecah ratusan sampai sebagian ribu ringgit. Tetapi, jangan pakai harga sahaja buat memastikan perlengkapan bantu rungu terbaik buat kamu. Cuma kerana satu perlengkapan rungu lebih mahal daripada yang lain tidak semestinya dia lebih cocok dengan keperluan kamu.

Cocok dengan keperluan serta style hidup dan bahagia digunakan- mengenakan perlengkapan rungu kamu secara berkala boleh tingkatkan kesedaran kamu tentang bunyi serta sumbernya. Hingga, seleksi tipe yang bahagia dipakai serta cocok buat kamu.

Identitas lain yang butuh dipertimbangkan termasuklah jaminan, anggaran kekerapan serta kos buat penyelenggaraan serta pembaikan, kesempatan buat penambahbaikan perlengkapan( upgrade), kualiti serta reputasi syarikat yang menjual perlengkapan bantu dengar tersebut.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *